Restauracja

restauracja w Ciechocinku

smaczna kuchnia kujawska

Kto chce zjeść smacznie, zdrowo, do tego elegancko podane, ten niech wybierze restaurację „Amazonka” w 4-gwiazdkowym Hotelu Amazonka Conference & Spa w Ciechocinku. Pewnie, że wybór restauracji jest szeroki. Niewiele natomiast jest restauracji, które sprostają gustom, no i smakom, wszystkich gości. A taka jest właśnie restauracja „Amazonka” w Ciechocinku. Tutaj stawia się przede wszystkim na tradycyjną kuchnię polską. Specjałem są dania kujawskie, oparte na produktach lokalnych, bez dodatku konserwantów. Czarnina kujawska, pieczona kaczka po kujawsku, pierogi z gęsiną ręcznie robione czy wątróbka drobiowa to niektóre pozycje z bogatej listy dań restauracji „Amazonka” w Ciechocinku.

Czarnina kujawska, pieczona kaczka po kujawsku, pierogi z gęsiną ręcznie robione czy wątróbka drobiowa to niektóre pozycje z bogatej listy dań restauracji „Amazonka” w Ciechocinku. Nie tylko smakosza kuchni kujawskiej zadowoli to miejsce. Można zamówić dania, jak te, przygotowywane w domu, ale też te, które na stole stanowią rzadkość. Zaliczają się do nich m.in. rosół z wiejskiej kury albo – jak kto woli – zupa „Leśne runo” (z grzybami leśnymi i kluskami pietruszkowymi) na pierwsze danie, na drugie – schab pieczony z dzika lub na wielki apetyt: stek Tomahawk (największy stek w mieście). Na deser można zamówić przykładowo ananasy w cieście na gorąco albo ciasto własnego wypieku ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Do deseru warto dobrać kieliszek nalewki na naturalnych ekstraktach owocowych w paru smakach. Restauracja „Amazonka” jest także przygotowana na najmłodszych gości. Dzieciom serwuje chociażby naleśniki z owocami, zupę pomidorową z ręcznie robionymi kluskami oraz kotleciki z kurczaka. Kto dba o dietę, temu hotelowi wykwalifikowani kucharze też zaproponują odpowiednie, lekkie dania.

Potrawy powstają wyłącznie ze świeżych i naturalnych składników, są przygotowywane pod czujnym okiem Szefa Kuchni. Jest nim Radosław Danielak, piastujący funkcje kierownicze w najlepszych kuchniach od ponad 20 lat. Mówi się o nim, że z poszczególnych składników wyczarowuje swoiste, kulinarne dzieła sztuki. Ci, którzy wybierają pozycje z menu hotelowej restauracji, to potwierdzają. Radosław Danielak pilnuje, aby każdy posiłek, nawet najprostszy, zachwycał nie tylko smakiem, lecz i wyglądem oraz zapachem. Eleganckie, komfortowe wnętrza restauracji „Amazonka” bowiem zobowiązują. Tutaj wszystkie dania są podawane równie elegancko. O to dba personel restauracji. Otoczenie lokalu pozwala gościom na relaks przed posiłkiem albo po jego spożyciu. Hotel „Amazonka” położony jest w mieście, ale jednocześnie na łonie natury, w sąsiedztwie malowniczego Parku Zdrojowego. Można zrelaksować się w przytulnym patio albo w pobliżu romantycznej fontanny. Nie tylko hotelowi goście stołują się w „Amazonce”. Każdy może tutaj liczyć na dobry posiłek i profesjonalną obsługę, niezależnie, czy przy stoliku usiądzie jedna osoba, czy jest to impreza przygotowywana na ponad 200 ludzi. Restauracja „Amazonka” w Ciechocinku obsługuje ponadto imprezy okolicznościowe, jak bankiety, wesela, chrzciny, komunie, stypy czy urodziny. Odwiedzają ją również osoby z zewnątrz, np. turyści, którzy przyjechali poznać Ciechocinek i jego atrakcje. Jeżeli są po raz pierwszy, a planują kolejną wizytę w tym mieście, z reguły pojawią się też wtedy ponownie w restauracji „Amazonka” w Ciechocinku. Do dyspozycji hotelu, jak i hotelowej restauracji „Amazonka” w Ciechocinku, pozostaje obszerny parking. Restauracja jest czynna przez wszystkie dni tygodnia, w godz. od 13.00 do 22.00. Warto wcześniej zarezerwować stolik.

Rezerwacja stolików

tel. 54 230 01 00

Restauracja Ciechocinek

Wykwalifikowany personel dba o każdy, nawet najdrobniejszy element, począwszy od apetycznego wyglądu dań serwowanych w naszej restauracji, przez elegancki wystrój stołów i oprawę muzyczną, aż po miłą, profesjonalną obsługę. Dzięki temu możecie cieszyć się nie tylko przyjemnością dla swoich kubków smakowych, ale także doznaniami, które rozpieszczą każdy z Waszych zmysłów.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Gości Restauracja „Amazonka” w Ciechocinku oferuje nietuzinkowe menu inspirowane przede wszystkim tradycyjną kuchnią polską. Bogactwo smaków i aromatów, a także wyjątkowe kompozycje na każdym talerzu sprawiają, że nasze dania stanowią swoiste dzieła sztuki.

Wyjątkowe kompozycje potraw, które powstają wyłącznie ze świeżych i naturalnych składników, są przygotowywane pod czujnym okiem Szefa Kuchni, który dokłada wszelkich starań, aby były one idealne nawet w najdrobniejszym detalu. Właśnie dlatego nasze posiłki sprostają gustom nawet najbardziej wymagających Gości.

DANIA KUCHNI KUJAWSKIEJ

300g
słodka śmietana / masło / cynamon / cukier
300 ml
suszone owoce / kluski ziemniaczane
200 g
jabłko / białe wino / miód / żurawina / pieczywo
900 g
buraczki zasmażane / kopytka domowe / sos z jabłkami
6 szt.
czerwona kapusta z rodzynkami / boczek wędzony / cebula

Przekąski

100 g
cebula / ogórek kiszony / żółtko / masło / francuska musztarda / pieczywo
100 g
sałata / kapary / oliwki / ser Formaggio Duro / pomidory cherry / balsamico / pieczywo
200 g
masło / cebula / czosnek /
150g
marynowany w zalewie słodko-kwaśnej / warzywa piklowane / masło / pieczywo

Sałatki

200 g
kompozycja sałat / warzywa / grillowany kurczak / śliwki suszone / pleśniowy ser / vinegret ziołowy / pieczywo
200g
świeży szpinak / ananas / dip jogurtowy / wędzony ser / suszone pomidory / żurawina /ziarno słonecznika / pieczywo

ZUPY

300 ml
ręcznie robiony makaron / marchewka / pietruszka
300ml
suszone owoce / kluski ziemniaczane
300ml
grzyby leśne / kluski pietruszkowe
300ml
flaki wołowe / wołowina zrazowa / warzywa / natka pietruszki
300ml
wędzony ser / kwaśna śmietana

DANIA GŁÓWNE

180 g
kapusta kiszona zasmażana / puree ziemniaczane Wódka -
Toruńska Strong Collection 50% - 12,00 / 4cl
200g
puree z kalafiora / marchewka z patelni / sos śmietanowy
450g
kiszona kapusta zasmażana / puree ziemniaczane / chrzan / musztarda
500g
sos winny / świeża papryka / cebula / czosnek / natka pietruszki
300 g
kapusta zasmażana / pieczone ziemniaki / pieczarki z patelni z cebulką
200g
boczek wędzony / sos grzybowy / puree z kapusty czerwonej / fasolka szparagowa / brukselka / marchewka
350g
Bukiet sałat z vinegretem ogrodowym / puree ziemniaczane
200 g
polędwica wołowa  / warzywa z patelni / pieczone ziemniaki / sos pieprzowy
900 g
Największy stek w mieście. Antrykot dojrzewający z kością! sałatka farmerska z warzywami / pieczone ziemniaki  / sos czosnkowo -ziołowy / ostry BBQ
200 g
ciecierzyca z suszonymi pomidorami / warzywa sezonowe z patelni / sos grzybowy

Desery

150g
Sos karmelowy / lody pomarańczowe
200 g
świeże owoce / sos czekoladowy / bita śmietana
150 g
Świeże owoce / bita śmietana
Do deserów proponujemy kieliszek nalewki na naturalnych ekstraktach owocowych o smaku:

– aronii – 10,00 / 4cl – wiśni – 10,00 / 4cl – czarnej porzeczki – 10,00 / 4cl – czerwonej porzeczki – 10,00 / 4cl


Dania dla najmłodszych

250 ml
ręcznie robiony makaron
120 g
zapieczone z serem podane z surówką, frytkami i ketchupem
2 szt.
podane z polewą czekoladową i bitą śmietaną

Poznaj naszego Szefa Kuchni!

To on skomponował z myślą o Gościach autorskie menu oparte o tradycyjną kuchnię kujawską.

Dowiedz się więcej