Szef Kuchni Radosław Danielak
Poznaj sekrety mistrza kuchni
– Bycie szefem kuchni to wyczerpująca praca, także fizycznie. Daje niezwykłą satysfakcję, gdy Goście doceniają dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Dla mnie Gość jest zawsze w restauracji królem i serwowane dania zawsze muszą być godne króla – Radosław Danielak, Szef Kuchni Hotelu Amazonka Conference & SPA w Ciechocinku.
Radosław Danielak urodził się cztery dekady temu i już od najmłodszych lat przejawiał zainteresowanie gastronomią. Już jako młody chłopiec uwielbiał podpatrywać dziadków i rodziców podczas przyrządzania domowych posiłków, aż do decyzji o podjęciu nauki w szkole gastronomicznej. Radek od początku nie ograniczał się wyłącznie do wiedzy zdobytej podczas praktyk szkolnych, dlatego też każdy wolny czas poświęcał swojej pasji poszukiwania nowych smaków. Doświadczenie zdobywał w licznych prestiżowych restauracjach na terenie całego kraju. Od ponad 20 lat piastuje wyłącznie stanowiska Szefów Kuchni.
W kuchni lubi eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków, ale w jednej kwestii jest konserwatystą. Nie uznaje żadnych konserwantów! Stąd bardzo często można spotkać go w hotelowym ogródku gdzie zrywa świeże zioła lub dogląda dojrzewających warzyw i owoców. Dla tego w Hotelu Amazonka Conference & SPA postawił na robione na miejscu wędliny, makarony, chleby oraz wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze, aby zagwarantować Gosiom najwyższą jakość i tradycyjny kujawski smak!
Doświadczenia sprawiło, że jego kuchnia trafiała na stoły w trakcie ważnych spotkań bilateralnych z udziałem najważniejszych polityków, sportowców oraz ludzi kultury znanych z pierwszych stron gazet. Jednak w przypadku Radka praktyka to nie wszystko! Brał czynny udział w rozmaitych kursach i szkoleniach. Od kilku lat zapraszany jest również w roli prowadzącego lub eksperta. Zdobył wiele nagród i tytułów w zakresie sztuki kulinarnej. Za sprawą charyzmy oraz ogromnej wiedzy w zakresie kuchni polskiej, a w szczególności kuchni kujawskiej wielokrotnie gościł w programach telewizyjnych emitowanych na antenach TVN, TVP oraz TV Trwam.
Prywatnie tak samo jak w pracy lubi sięgać wysoko stąd od lat z powodzeniem startuje w zawodach spadochronowych i biega w maratonach.
Ukończone kursy, szkolenia:
Dyplom mistrza – kucharz
Dyplom mistrza – kelner
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia amerykańska
Kuchnia japońska (sushi)
Akademia czekolady
Udział w pokazach i konkursach kulinarnych:
1999 r.
- Konkurs Dań Wigilijnych – hotel ?Forum” – Warszawa
2000 r.
- Konkurs ?Fantazje Kulinarne z Kamisem” – hotel ?Orle Gniazdo” Szczyrk – I miejsce
- Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel ?Anders” Stare Jabłonki
2001 r.
- Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel ?Anders” Stare Jabłonki
2002 r.
- II Mistrzostwa Grillowania- Grudziądz – I miejsce
- Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel ?Anders” Stare Jabłonki
- Kulinarny Puchar Polski – targi ?Tour Salon” – Poznań
2003 r.
- III Mistrzostwa Grillowania – Grudziądz
2004 r.
- Konkurs ?Zielone Czapki Bonduelle” – Bydgoszcz ? III miejsce
- Pokaz Kulinarny im. Białkowskiego – Eurogastro – Warszawa
- Międzynarodowy Konkurs Dań z Dorsza ?Dorszowe Żniwa” – Gdynia – V miejsce
- Konkurs Dań z Łososia – Bydgoszcz ? II miejsce
2005 r.
- II Ogólnopolski Zlot Orłów – Pokaz kuchni regionalnych – Szczawno-Zdrój
- Pokaz kulinarny ??Owoce Morza” – Toruń (organizator)
- III Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów – Małe Ciche
- Europejski Konkurs Kulinarny ?Ryby i Owoce Lasu” – Wiejce – I miejsce
2006 r.
- III Ogólnopolski Zlot Orłów – Prezentacje dań regionalnych – Szczawno-Zdrój
2008 r.
- II Mistrzostwa Polski Cukierników – Poznań
2009 r.
- Konkurs Cukierniczy ?Słodka Łyżeczka” – Eurogastro – Warszawa