Szef Kuchni Radosław Danielak

Szef Kuchni Radosław Danielak

Poznaj sekrety mistrza kuchni

Bycie szefem kuchni to wyczerpująca praca, także fizycznie. Daje niezwykłą satysfakcję, gdy Goście doceniają dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Dla mnie Gość jest zawsze w restauracji królem i serwowane dania zawsze muszą być godne króla  – Radosław Danielak, Szef Kuchni Hotelu Amazonka Conference & SPA w Ciechocinku.

Radosław Danielak urodził się cztery dekady temu i już od najmłodszych lat przejawiał zainteresowanie gastronomią. Już jako młody chłopiec uwielbiał podpatrywać dziadków i rodziców podczas przyrządzania domowych posiłków, aż do decyzji o podjęciu nauki w szkole gastronomicznej. Radek od początku nie ograniczał się wyłącznie do wiedzy zdobytej podczas praktyk szkolnych, dlatego też każdy wolny czas poświęcał swojej pasji poszukiwania nowych smaków. Doświadczenie zdobywał w licznych prestiżowych restauracjach na terenie całego kraju. Od ponad 20 lat piastuje wyłącznie stanowiska Szefów Kuchni.

W kuchni lubi eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków, ale w jednej kwestii jest konserwatystą. Nie uznaje żadnych konserwantów! Stąd bardzo często można spotkać go w hotelowym ogródku gdzie zrywa świeże zioła lub dogląda dojrzewających warzyw i owoców.  Dla tego w Hotelu Amazonka Conference & SPA postawił na robione na miejscu wędliny, makarony, chleby oraz wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze, aby zagwarantować Gosiom najwyższą jakość i tradycyjny kujawski smak!

Doświadczenia sprawiło, że jego kuchnia trafiała na stoły w trakcie ważnych spotkań bilateralnych z udziałem najważniejszych polityków, sportowców oraz ludzi kultury znanych z pierwszych stron gazet. Jednak w przypadku Radka praktyka to nie wszystko! Brał czynny udział w rozmaitych kursach i szkoleniach. Od kilku lat zapraszany jest również w roli prowadzącego lub eksperta. Zdobył wiele nagród i tytułów w zakresie sztuki kulinarnej. Za sprawą charyzmy oraz ogromnej wiedzy w zakresie kuchni polskiej, a w szczególności kuchni kujawskiej wielokrotnie gościł w programach telewizyjnych emitowanych na antenach TVN, TVP oraz TV Trwam.

Prywatnie tak samo jak w pracy lubi sięgać wysoko stąd od lat z powodzeniem startuje w zawodach spadochronowych i biega w maratonach.

Ukończone kursy, szkolenia:


Dyplom mistrza – kucharz


Dyplom mistrza – kelner


Kuchnia śródziemnomorska


Kuchnia amerykańska


Kuchnia japońska (sushi)


Akademia czekolady

Udział w pokazach i konkursach kulinarnych:

1999 r.

  • Konkurs Dań Wigilijnych – hotel „Forum” – Warszawa

2000 r.

  • Konkurs „Fantazje Kulinarne z Kamisem” – hotel „Orle Gniazdo” Szczyrk – I miejsce
  • Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel „Anders” Stare Jabłonki

2001 r.

  • Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel „Anders” Stare Jabłonki

2002 r.

  • II Mistrzostwa Grillowania- Grudziądz – I miejsce
  • Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb – hotel „Anders” Stare Jabłonki
  • Kulinarny Puchar Polski – targi „Tour Salon” – Poznań

2003 r.

  • III Mistrzostwa Grillowania – Grudziądz

2004 r.

  • Konkurs „Zielone Czapki Bonduelle” – Bydgoszcz – III miejsce
  • Pokaz Kulinarny im. Białkowskiego – Eurogastro – Warszawa
  • Międzynarodowy Konkurs Dań z Dorsza „Dorszowe Żniwa” – Gdynia – V miejsce
  • Konkurs Dań z Łososia – Bydgoszcz – II miejsce

2005 r.

  • II Ogólnopolski Zlot Orłów – Pokaz kuchni regionalnych – Szczawno-Zdrój
  • Pokaz kulinarny –„Owoce Morza” – Toruń (organizator)
  • III Ogólnopolskie Prezentacje Kulinarne Regionów – Małe Ciche
  • Europejski Konkurs Kulinarny „Ryby i Owoce Lasu” – Wiejce – I miejsce

2006 r.

  • III Ogólnopolski Zlot Orłów – Prezentacje dań regionalnych – Szczawno-Zdrój

2008 r.

  • II Mistrzostwa Polski Cukierników – Poznań

2009 r.

  • Konkurs Cukierniczy „Słodka Łyżeczka” – Eurogastro – Warszawa