Kuchnia gruzińska

Restauracja Ciechocinek

kuchnia gruzińska

W naszym hotelu gościła już kuchnia włoska, grecka, japońska, ale jeszcze nigdy gruzińska. Nadszedł czas to zmienić! Magiczna kuchnia gruzińska w Ciechocinku? Tylko w ramach tygodnia gruzińskiego w hotelu Amazonka.

Jedzenie gruzińskie składa się w dużej mierze z aromatycznych warzyw, serów zestawianych z wieloma daniami, różnego rodzaju mięs – często w towarzystwie wina.

W ramach tygodnia z kuchnią gruzińską w Ciechocinku nie mogło zabraknąć popularnego w tym kraju chaczapuri z serem. Nazywane często serowym chlebem.  Danie to je się w Gruzji wszędzie, o każdej porze dnia i przez okrągły rok. Występuje ono w kilku różnych rodzajach. Najpopularniejsze jest zdecydowanie to z serem, ale występuje również nadziewane fasolą. Takie właśnie serwujemy w naszej restauracji w Ciechocinku w hotelu Amazonka Conference & Spa.

Kolejnym daniem, które zagości w ramach tygodnia z kuchnią gruzińską są pierogi chinkali. Gruzini od lat powtarzają, że pierogi to danie gruzińskie. Jednak ich pierogi są nieco inaczej zwijane i zawierają wiele aromatycznych przypraw i dodatków. Bardzo popularne są pierogi nadziewane mięsem mielonym specjalnie doprawione lokalnymi przyprawami. Sprawdź jak smakują w trakcie trwania tygodnia kuchni gruzińskiej w Ciechoicnku.

Nie zabraknie lobio. To kolejne typowe dla Gruzji danie. Jest to fasola w postaci pasty – ostra lub łagodna, z różnymi dodatkami i przyprawami.

Festiwal smaków

kuchnia gruzińska

26.06.2020 – 3.07.2020

Poznaj naszego Szefa Kuchni!

To on skomponował z myślą o Gościach autorskie menu na festiwal smaków z kuchnią gruzińską.

Dowiedz się więcej

Zarezerwuj stolik na festiwal
tel. 54 230 01 00