Gotowanie na żywo

Gotowanie na żywo

Live cooking

w wykonaniu Szefa Kuchni

Live cooking zaczyna robić furorę w Polsce. To – dosłownie – pokaz gotowania na żywo w wykonaniu profesjonalisty. Efekty jego pracy można potem skosztować. W przypadku Hotelu Amazonka Conference and SPA w Ciechocinku live cooking (z angielskiego, po polsku, dosłownie: gotowanie na żywo) jest prowadzone przez szefa kuchni hotelowej Restauracji Amazonka, Radosława Danielaka. To kucharz wielce utytułowany, zdobywca wielu nagród w zakresie sztuki kulinarnej. Radek Danielak ma takie powiedzonko: „Dla mnie Gość jest zawsze w restauracji królem, a serwowane dania zawsze muszą być godne króla”. Podczas live cooking to właśnie Danielak króluje w kuchni.

Dania Radosława Danielaka wiele razy były pokazywane na antenach wielu stacji telewizyjnych, gdzie również wykonywał profesjonalne pokazy kulinarne. 

Live cooking to sposób na podniesienie atrakcyjności choćby biznesowych spotkań czy rodzinnych imprez okolicznościowych. To pewnego rodzaju warsztaty, ale nie ma mowy o usypiających wykładach i teoriach, nie posiadających przełożenia na rzeczywistość. Pewnie, że live cooking można śledzić w telewizji albo internecie, ale przez ekran nie da się ani posmakować, ani poznać zapachu potraw, a to główne walory takich spotkań. Gotowanie na żywo zyskuje na popularności m.in. na weselach, rocznicach ślubu, jubileuszach firm albo imprezach integracyjnych. Goście mogą podpowiedzieć prowadzącemu, co chcieliby zobaczyć lub zdają się na pomysłowość kucharza. Bardzo podnosi to rangę spotkań, gdzie kucharz na oczach Gości przygotowuje wytworne dania.

Jak live cooking wygląda od kuchni w Hotelu Amazonka w Ciechocinku?
Otóż fachowiec, tenże od spraw kuchni, przyjmuje zaproszenie od organizatorów spotkania lub imprezy, np. na wesele. To dla ich widowni przeprowadzi mistrzowski pokaz gotowania lub warsztaty, gdzie zaprasza publiczność do wspólnego gotowania. Zapewni coś dla ciała, coś dla ducha, bo przygotuje dania, które cieszą wzrok i równie dobrze smakują. Radek Danielak może przeprowadzić show w restauracji w Ciechocinku, czyli w hotelowej Restauracji Amazonka. Równie dobrze można zaprosić kucharza na występ, w ramach live cooking, na przyjęcie do firmy połączone z cateringiem (działamy na terenie takich miast jak: Toruń, Włocławek, Płock, Bydgoszcz, Łódź)

jedyny taki

pokaz kulinarny

dla Twoich Gości

Profesjonalny pokaz kulinarny można przeprowadzić np. dla pary lub kilkuosobowej grupy znajomych. Chodzi przecież o to, żeby każdy poczuł się wyjątkowo: pokaz jest organizowany z myślą o nim. Szef kuchni Hotelu Amazonka ma do dyspozycji nie tylko standardowe pomieszczenia kuchenne, ale też m.in. stanowisko grillowe. Kucharz wyjaśnia (no i pokazuje), jakich składników i przypraw używa, w jakich proporcjach, w jaki sposób trzeba je łączyć, jak długo piec, smażyć czy gotować, wreszcie: jak je dekorować i podawać. Przy okazji zdradza sztuczki, które mało kto zna, a które on z powodzeniem od dawna wykorzystuje w swojej kuchni. Na koniec, oczywiście, widzowie kosztują to, co przed chwilą prowadzący stworzył na ich oczach.

To, że profesjonalista prowadzi żywą lekcję gotowania, nie oznacza, że nie ma pomocników w kuchni. Live cooking to często także pokaz interaktywny, z udziałem publiczności (ale nie jest to obligatoryjne).

Radek Danielak podczas swoich live cooking może zaserwować śniadanie, obiad, lunch, kolację. Jeśli obiad, to przykładowo mogą to być dania kuchni kujawskiej. Wśród nich znajduje się na pierwsze danie czarnina kujawska z suszonymi owocami i kluskami, na drugie – wątróbka drobiowa z żurawiną oraz pieczywem, zaś przystawką jest łosoś z warzywami piklowanymi. Dla osłodzenia obiadu gościom, Radosław Danielak z Restauracji Amazonka przygotuje dla nich ananasy w cieście na gorąco z sosem karmelowym i lodami pomarańczowymi.

Danielak, szef kuchni Hotelu Amazonka, nie uznaje konserwantów, za to często można go spotkać w… przyhotelowym ogródku, jak zrywa zioła np. do sałatek. Dla niego „nie ma zmiłuj”, jeśli pojawia się temat świeżości składników. Wyrabianie na miejscu wędlin czy makaronów, pieczenie na miejscu chleba – takie swoiste, ale jednocześnie swojskie show, także mogą obejrzeć goście 4-gwiazdkowego Hotelu Amazonka.

Poznaj naszego Szefa Kuchni!

To on skomponował z myślą o Gościach autorskie menu oparte o tradycyjną kuchnię kujawską.

Dowiedz się więcej

Chcesz zamówić pokaz kulinarny?

Wiemy, że przed takim pokazem masz pełno pytań. Chętnie na wszystkie odpowiemy! Zadzwoń lub napisz bezpośrednio do naszych konsultantów w celu omówienia pokazu. Nasi doradcy są do Państwa dyspozycji 7 dni w tygodniu (po uprzednim ustaleniu terminu).

Doradcy Hotelu Amazonka Conference & SPA

tel. 54 230 01 81 lub 723 683 632
mail. marketing@hotelamazonka.pl